Euroopan ja vähän kaukaisempien maidenkin eläinystävät ovat uurastaneet runsaan kuukauden ajan mm. Romanian kulkukoirien puolesta. Niitähän on jahdattu ja tapettu mielivaltaisesti sen jälkeen kun korkeassa asemassa ollut virkamies kuoli Bukarestissa kulkukoiran puremaan. Tapauksella ei ollut silminnäkijöitä, mutta syytettynä on kulkukoira nimeltä Bosquito, jonka oikeudenkäynti on vielä kesken.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Eläinten suojelussa on näköjään varauduttava hyvinkin nopeisiin ja yllättäviin käänteisiin sen lisäksi, että pyrimme pidemmällä tähtäimellä vaikuttamaan asenteisiin ja muuttamaan eläinsuojelua koskevia lakeja tiukemmiksi ja koskemaan kaikkia eläimiä.

 

Toissa viikolla saimme järkyttäviä kuvia Unkarista, Sopronin kaupungista. Sen laitamilta löydettiin viinitila, jonka omistajalla oli jonkin sortin koiratarha. Tarhalta löydettiin yli sata todella ala-arvoisissa, suorastaan helvetillisissä olosuhteissa elävää kytkettyä koiraa. Toinen mokoma villiintyneitä koiria juoksi tarhan ympärillä irrallaan. Paikallinen poliisi teki viinitilan omistajan kodissa etsinnän ja sieltä löytyi vielä noin 60 jäädytettyä koiraa. Mihinköhän tarkoituksiin? Koirat ovat muuten pääosin puhdasrotuisia.
 

Viikon mittaisen uurastuksen jälkeen tuli tänään tieto siitä, että koirat ovat pääsemässä vihdoin turvaan ja saavat asianmukaista hoitoa ja ne pyritään sijoittamaan uusiin koteihin.

 

Viimeisen viikon aikana tehtiin myös havaintoja kotinurkillamme yksikseen seikkailevasta mustasta labradorinnoutajasta. Yritimme jäljittää karkulaisen, mutta onneksi omistaja oli mitä ilmeisimmin ehtinyt ennen meitä. Olikohan vanha tuttumme Laku-poika lähtenyt taas karkuteille tyttöjen perään.

 

Vuorokauden tunnit eivät riitä kaikkeen siihen, mitä pitäisi tehdä auttaakseen riittävästi. Useinkin tuntuu siltä, että sammuttelee vain tulipaloja sieltä sun täältä.

 

Ehkä tähän voisin laittaa mielipiteeni eläinsuojelusta, joka julkaistiin helmikuun 13. päivä Aamulehdessä:

 

"ELÄINSUOJELUSSA SUURIA AUKKOJA EUROOPAN UNIONISSA!

 

Viime aikoina varsinkin eläinten ystäviä ja eläinsuojelujärjestöjä ovat puhuttaneet lukuisat eläimiin kohdistuvat epäinhimilliset olosuhteet tai  niiden lähes barbaarinen kohtelu useissa Euroopan Unionin jäsenmaissa sekä lähes kaikissa EU:n jäseneksi pyrkivissä maissa.

 

Eläinaktivistit ja eläinten ystävät ovat ottaneet kantaa ja vastuuta tuotantoeläinten kuljetuksiin ja elinolosuhteisiin liittyviin ongelmiin, on arvosteltu turkistarhausta, sen oikeutusta ja tarpeellisuutta, varsinkin kun kuvioon mukaan ovat tulleet länsimaissa  kotieläiminä pidettyjen, kuten koirien ja kissojen turkeista valmistettujen tuotteiden ilmestyminen markkinoille mm. perinteisten minkki-, kettu- ja kaniturkisten lisäksi. Tunteilematta ei moni voi myöskään katsoa kun lintuinfluenssan leviämisen pelossa tuhotaan usein hyvinkin epäinhimillisin keinoin lintuja ja siipikarjaa. Viime aikoina ovat puhuttaneet myös koirien salakuljetus ja pentutehtailu, jotka aiheuttavat vain turhaa kärsimystä ihmisten itsekkyyden ja sokean ajattelun tuloksena. Tuhansia härkiä  kuolee vuosittain vain sen vuoksi, että niiden tappaminen kuuluu kulttuuriin. Myös sirkuseläimet saadaan temppuilemaan ihmisten huviksi liian usein pakottamalla kivuliain keinoin. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin.

 

Sadat tuhannet eläinten ystävät ja eläinsuojelujärjestöt ovat saaneet noin viikon ajan huolestuttavia viestejä Romaniasta, jossa traaginen  japanilaisen liikemiehen kuolema on aiheuttanut räjähdysmäisen kulkukoirien vastaisen kampanjan. Kulkukoirat aiotaan ilmeisesti tuhota Romaniasta keinoja kaihtamatta. Erikoista tässä on se, että kaikki eläinihmiset ovat asiasta tietoisia ja lähteneet liikkeelle painostaakseen viranomaisia etsimään inhimillisiä ratkaisuja ongelmaan, kuten sterilisaation ja organisoidun yhteistyön eläinsuojelujärjestöjen kanssa. Mutta ketkä kaikki vaikenevat ja ummistavat silmänsä?

 

Ensimmäisenä EU ja sen suuri virkamiehistö, joka vastaa huolestuneisiin tiedusteluihin nimettömästä sähköpostiosoitteesta kertomalla kuinka Amsterdamin sopimus on ollut olemassa jo 1.3.1999 lähtien ja sisältää perussäännöt ja toiminnot eläinten suojelemiseksi ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Sen jälkeen heidän vastauksistaan ilmeneekin, että ao. sopimus koskee vain maatalouden harjoittamiseen liittyviä eläimiä ja muut eläimet ovatkin sitten ko. maiden omalla vastuulla eikä EU:lla ole niiden suhteen toimivaltaa. Tuhansien kysyjien huulille on tälläkin viikolla herännyt miljoonan taalan kysymys.  Jos ko. maat itse ovat kyvyttömiä tai haluttomia kantamaan vastuunsa niistä ongelmista, jotka ovat aikojen saaton tulos ihmisten omista teoista, niin kuka on viime kädessä vastuussa näiden suojattomien eläinten kohtalosta?

 

Viranomaistahoille lähtee vuosittain varmasti kymmeniä ellei satoja tuhansia eläinten suojelua koskevia vetoomuksia. Missä piileskelevät mm. EU-maiden vastuun kantajat? Vai onko vastuu näissä asioissa jätetty täysin eläinten ystävien harteille. Mielestäni tuo vastuu on liian suuri yksin heidän kannettavakseen."